14

Kliknite na kartu za pregled projekata u županiji.

Informacije o županiji

Informacije o županiji:
http://www.investincroatia.hr/region/osijek-baranja-county/

Više informacija o županiji:

ŽUPANIJSKA KOMORA OSIJEK
Europske Avenije 13, 31000 Osijek
tel. +385 (0)31 223 800
fax +385 (0) 223 824
hgkos@hgk.hr

Osoba za kontakt:
Kornela Miling (kmiling@hgk.hr)Print Karta
Projekt Sveučilišna knjižnica i multimedijski centar Osijek - SKIMCO
LokacijaSveučilišni kampus, Osijek
Županija
 • Osječko-baranjska županija
 • OpisProjektom „SKIMCO“ osigurati će se znanstvena i e-infrastruktura koja će doprinijeti profiliranju Sveučilišta kao istraživačkog sveučilišta prema kriteriju znanstvene izvrsnosti te umrežavanjem znanja postati pokretač gospodarskog rasta i regionalnog razvoja što će pridonijeti konkurentnosti kako Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na međunarodnoj i regionalnoj karti sveučilišta, tako u konačnici i Republici Hrvatskoj. Projektom će se osigurati najmodernija znanstvenu i e-infrastrukturu kao preduvjet za kvalitetan znanstvenoistraživački rad, razvoj inovacijskih projekata i mjesto provedbe dodatne naobrazbe akademske zajednice i programa mobilnosti. Osim toga, planira se povećanje svijesti građana, gospodarstvenika i javnih vlasti o važnosti generiranja intelektualnog kapitala kroz programe popularizacije znanosti s ciljem ostvarivanja partnerskog odnosa i suradnje na projektima sa Sveučilištem.

  Rezultati projekta:

  1. Izgrađena, opremljena i puštena u funkciju zgrada Sveučilišne knjižnice i multimedijskog centra Osijek (SKIMCO).
  – povećani kapaciteti Sveučilišta za znanstveno istraživanje, interdisciplinarnost, razvoj inovacija, poboljšani uvjeti studiranja i provođenja obrazovnih programa
  – poboljšani uvjeti rada znanstveno-nastavnog kadra UNIOS-a te gostujućih suradnika
  – stvaranje preduvjeta za poticanje interdisciplinarnosti u istraživanjima
  2. Povećana prepoznatljivost UNIOS-a kao istraživačkog sveučilišta prema kriteriju znanstvene izvrsnosti
  - povećane znanstvenoistraživačke aktivnosti, razvoj inovacijskih projekata, mobilnosti i dodatnih naobrazbe akademske zajednice.
  3. Povećana prepoznatljivost UNIOS-a među potencijalnim studentima, građanima te gospodarstvenicima.
  - veći interes i pristup međusobnoj suradnji između Sveučilišta, lokalne samouprave i gospodarstvenika
  - veći interes potencijalnih studenata za upis na studij
  - uvedeni novi sadržaji e-infrastrukture u svrhu popularizacije znanosti (konferencijska dvorana, radio stanica, TV studio, ljetno kino i dr.)

  SKIMCO će biti izgrađen na sjevernom dijelu sveučilišnog kampusa na površini od 5.535 m2. Uz južnu stranu nalazit će se buduća glavna šetnica kroz Kampus, s istočne strane predviđen je trg, dok je uz zapadnu i sjevernu granicu, iz Ulice cara Hadrijana, postojeća prometnica s planiranim javnim parkiralištem u vlasništvu Sveučilišta koji će se izgraditi istovremeno sa SKIMCO. Pobjednički arhitektonski koncept i rješenje zgrade SKIMCO osmislio je projektantski tim tvrtke SANGRAD d.o.o. iz Zagreba.

  Geometrijske karakteristike zgrade su: visina: 20m (6 etaža: 2 podrumske, prizemlje, 2 kata i krovna etaža), tlocrtna površina: 76,5m x 45,7m, građevinska bruto površina: 11.169,75m2.

  Organizacija prostora: Podrumske etaže biti će namijenjene spremištima knjiga opremljenih kompaktusima koji se pokreću na električni pogon i ostalim servisnim prostorima. U prizemlju uz glavni ulaz biti će središnji višenamjenski prostor s glavnim info pultom, info terminalima. U tom prostoru održavati će se razne aktivnosti (primjerice iz područja kulture i umjetnosti), a biti će smještena i sveučilišna knjižara u kojoj će biti moguće kupiti sva sveučilišna izdanja knjiga, časopisa i sl. Na nasuprotnoj strani u odnosu na atrij biti će smještena kongresna dvorana kapaciteta 325 mjesta, od kojih je 7 pristupačnih mjesta u gledalištu. Zbog svoje veličine i specifičnosti funkcioniranja biti će smještena u prizemlje, gdje će imati odvojeni ulaz s pratećim prostorima te mogućnost odvojenog funkcioniranja od rada same knjižnice i multimedijskog centra. Osim toga, u prizemlju biti će smješten i caffe bar koji se širi na prostor atrija za vrijeme lijepog vremena. Nasuprotnu stranu (sjever) čini niz administrativnih i servisnih sekundarnih prostora te sveučilišni radio i tv studio. Prvi kat je namijenjen velikoj čitaonici s popratnim sadržajima, individualnim čitaonicama, prostorima za znanstvenoistraživački rad na južnoj strani, kubikule za individualno čitanje te balkon za korisnike, kao i administrativni prostori. Iznad ulaznog prostora kongresa nalaziti će se višenamjenska dvorana i lođa namijenjena korisnicima kongresa. Drugi kat sadržavati će čitaonicu periodike za znanstvenoistraživački rad, posebne zbirke i multimedijski prostor (individualne čitaonice, računalna učionica i računalni inkubator), višenamjenski prostor / prostor za grupni rad koji se nalazi iznad višenamjenske dvorane te administrativne i servisne prostorije. Iz prostora višenamjenske dvorane pristupati će se vanjskoj pozornici na krovu kongresne dvorane. Krovna etaža biti će otvoreni, solarnim kolektorima natkriveni prostor namijenjen smještaju i skrivanju niza klimatizacijskih uređaja.

  „SKIMCO“ je projektiran kao pasivna zgrada A+ razreda te sadrži elemente energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, kao i zaštite okoliša. Grijanje i hlađenje zgrade vršiti će se preko dizalica topline voda - voda, a plinska kotlovnica koristiti će se jedino kao rezervni sustav. To znači da se za grijanje odnosno hlađenje u 100% iznosu koriste obnovljivi izvori energije (OIE). Sustav grijanja i hlađenja projektiran je na način da je moguće istovremeno jedan dio zgrade grijati, a drugi hladiti, ovisno o potrebi obzirom na orijentaciju zgrade. Svi prostori ventiliraju se prisilno. U prostorima spremišta knjiga, depozitnog spremišta, arhiva i sl. (prostori u kojima se nalaze knjige) održava se osim temperature i potrebna vlažnost. Ti prostori se griju, hlade, ovlažuju, odvlažuju i ventiliraju preko klima komora.
  Djelatnost

  Infrastruktura - ostalo

  Znanstveno-istraživačka infrastruktura

  Predviđeni izvori financiranja
  Vrijednost projekta€12.000.000,00
  Financiranje osigurano (%)
  Financiranje opisnoDo sada je u arheološka istraživanja, pripremu projektne dokumentacije i 1. i 2. fazu izgradnje (izgradnja konstruktivnog dijela zgrade u roh bau stanje) te plaćanje komunalnih i vodnih doprinosa uloženo blizu 45 milijuna kuna. Izrađeni su svi potrebni projekti za radove te je ishođena potvrda glavnog projekta (građevinska dozvola). U tijeku je izgradnja 2. faze (dovršetak konstruktivnog dijela zgrade - nadzemne etaže).

  No nisu osigurana sredstva za izradu projektne dokumentacije za projekt opreme i unutarnjeg uređenja „SKIMCO“ te za dovršetak izgradnje zgrade, kao i za opremanje i uređenje interijera cjelokupne zgrade, za što je potrebno još cca 12 milijuna EUR (PDV uračunat).

  Mogućnost sudjelovanja u projektu
  Traži se investitor
  Traži se strateški partner

  Status pripreme projektne dokumentacije
  Stanje dokumentacijeDjelomična dokumentacija
  Za detalje molimo kontaktirati investicije@hgk.hr

  Nositelj
  NositeljSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
  KontaktRektorat
  Adresa: Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
  Tel.: 031 224 102, 031 224 105
  Fax: 031 207 015
  E-mail: rektorat@unios.hr; sscitov@unios.hr
  www.unios.hr

  Ostale informacije
  Datum početkaU tijeku je izgradnja 2. faze (dovršetak konstruktivnog dijela zgrade - nadzemne etaže).
  Duljina projekta u mjesecima36 mjeseci
  Vrsta projektaJavni
  Za detalje molimo kontaktirati investicije@hgk.hr