14

Kliknite na kartu za pregled projekata u županiji.

Informacije o županiji

Površina: 4.155 km2
Broj stanovnika : 304.899
Sjedište županije: Osijek (107.784 stanovnika)

BDP (2013.): 2.443 milijuna EUR
BDP per capita (2013.): 8.121 EUR
Stopa nezaposlenosti (2015.): 32%

Najznačajniji sektori gospodarstva (2012.): prerađivačka industrija (29,5%), poljoprivreda (23,9%), trgovina (19,9%), građevinarstvo (12,9%)

Izvoz (2012.): 434,2 milijuna EUR
Uvoz (2012.): 403,5 milijuna EUR

Izvozna tržišta (2012.): Bosna i Hercegovina (16%), Njemačka (14%), Slovenija (10%), Srbija (10%), Italija (9%), Mađarska (6%), Austrija (4%)

Izvozni proizvodi (2012.): strojevi i dijelovi (23%), papir i karton (13%), šećer i proizvodi od šećera (11%), drvo i drvni proizvodi (7%), sapun i pripravci za pranje (7%), plastične mase i proizvodi (6%), žitarice (5%), cement (4%)

FDI (1993.-2013.): 87 milijuna EUR

Više informacija o županiji:

ŽUPANIJSKA KOMORA OSIJEK
Europske Avenije 13, 31000 Osijek
tel. +385 (0)31 223 800
fax +385 (0) 223 824
hgkos@hgk.hr

Osoba za kontakt:
Kornela Miling (kmiling@hgk.hr)Print Karta
Projekt Sveučilišna knjižnica i multimedijski centar Osijek - SKIMCO
LokacijaSveučilišni kampus, Osijek
Županija
 • Osječko-baranjska županija
 • OpisProjektom „SKIMCO“ osigurati će se znanstvena i e-infrastruktura koja će doprinijeti profiliranju Sveučilišta kao istraživačkog sveučilišta prema kriteriju znanstvene izvrsnosti te umrežavanjem znanja postati pokretač gospodarskog rasta i regionalnog razvoja što će pridonijeti konkurentnosti kako Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na međunarodnoj i regionalnoj karti sveučilišta, tako u konačnici i Republici Hrvatskoj. Projektom će se osigurati najmodernija znanstvenu i e-infrastrukturu kao preduvjet za kvalitetan znanstvenoistraživački rad, razvoj inovacijskih projekata i mjesto provedbe dodatne naobrazbe akademske zajednice i programa mobilnosti. Osim toga, planira se povećanje svijesti građana, gospodarstvenika i javnih vlasti o važnosti generiranja intelektualnog kapitala kroz programe popularizacije znanosti s ciljem ostvarivanja partnerskog odnosa i suradnje na projektima sa Sveučilištem.

  Rezultati projekta:

  1. Izgrađena, opremljena i puštena u funkciju zgrada Sveučilišne knjižnice i multimedijskog centra Osijek (SKIMCO).
  – povećani kapaciteti Sveučilišta za znanstveno istraživanje, interdisciplinarnost, razvoj inovacija, poboljšani uvjeti studiranja i provođenja obrazovnih programa
  – poboljšani uvjeti rada znanstveno-nastavnog kadra UNIOS-a te gostujućih suradnika
  – stvaranje preduvjeta za poticanje interdisciplinarnosti u istraživanjima
  2. Povećana prepoznatljivost UNIOS-a kao istraživačkog sveučilišta prema kriteriju znanstvene izvrsnosti
  - povećane znanstvenoistraživačke aktivnosti, razvoj inovacijskih projekata, mobilnosti i dodatnih naobrazbe akademske zajednice.
  3. Povećana prepoznatljivost UNIOS-a među potencijalnim studentima, građanima te gospodarstvenicima.
  - veći interes i pristup međusobnoj suradnji između Sveučilišta, lokalne samouprave i gospodarstvenika
  - veći interes potencijalnih studenata za upis na studij
  - uvedeni novi sadržaji e-infrastrukture u svrhu popularizacije znanosti (konferencijska dvorana, radio stanica, TV studio, ljetno kino i dr.)

  SKIMCO će biti izgrađen na sjevernom dijelu sveučilišnog kampusa na površini od 5.535 m2. Uz južnu stranu nalazit će se buduća glavna šetnica kroz Kampus, s istočne strane predviđen je trg, dok je uz zapadnu i sjevernu granicu, iz Ulice cara Hadrijana, postojeća prometnica s planiranim javnim parkiralištem u vlasništvu Sveučilišta koji će se izgraditi istovremeno sa SKIMCO. Pobjednički arhitektonski koncept i rješenje zgrade SKIMCO osmislio je projektantski tim tvrtke SANGRAD d.o.o. iz Zagreba.

  Geometrijske karakteristike zgrade su: visina: 20m (6 etaža: 2 podrumske, prizemlje, 2 kata i krovna etaža), tlocrtna površina: 76,5m x 45,7m, građevinska bruto površina: 11.169,75m2.

  Organizacija prostora: Podrumske etaže biti će namijenjene spremištima knjiga opremljenih kompaktusima koji se pokreću na električni pogon i ostalim servisnim prostorima. U prizemlju uz glavni ulaz biti će središnji višenamjenski prostor s glavnim info pultom, info terminalima. U tom prostoru održavati će se razne aktivnosti (primjerice iz područja kulture i umjetnosti), a biti će smještena i sveučilišna knjižara u kojoj će biti moguće kupiti sva sveučilišna izdanja knjiga, časopisa i sl. Na nasuprotnoj strani u odnosu na atrij biti će smještena kongresna dvorana kapaciteta 325 mjesta, od kojih je 7 pristupačnih mjesta u gledalištu. Zbog svoje veličine i specifičnosti funkcioniranja biti će smještena u prizemlje, gdje će imati odvojeni ulaz s pratećim prostorima te mogućnost odvojenog funkcioniranja od rada same knjižnice i multimedijskog centra. Osim toga, u prizemlju biti će smješten i caffe bar koji se širi na prostor atrija za vrijeme lijepog vremena. Nasuprotnu stranu (sjever) čini niz administrativnih i servisnih sekundarnih prostora te sveučilišni radio i tv studio. Prvi kat je namijenjen velikoj čitaonici s popratnim sadržajima, individualnim čitaonicama, prostorima za znanstvenoistraživački rad na južnoj strani, kubikule za individualno čitanje te balkon za korisnike, kao i administrativni prostori. Iznad ulaznog prostora kongresa nalaziti će se višenamjenska dvorana i lođa namijenjena korisnicima kongresa. Drugi kat sadržavati će čitaonicu periodike za znanstvenoistraživački rad, posebne zbirke i multimedijski prostor (individualne čitaonice, računalna učionica i računalni inkubator), višenamjenski prostor / prostor za grupni rad koji se nalazi iznad višenamjenske dvorane te administrativne i servisne prostorije. Iz prostora višenamjenske dvorane pristupati će se vanjskoj pozornici na krovu kongresne dvorane. Krovna etaža biti će otvoreni, solarnim kolektorima natkriveni prostor namijenjen smještaju i skrivanju niza klimatizacijskih uređaja.

  „SKIMCO“ je projektiran kao pasivna zgrada A+ razreda te sadrži elemente energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, kao i zaštite okoliša. Grijanje i hlađenje zgrade vršiti će se preko dizalica topline voda - voda, a plinska kotlovnica koristiti će se jedino kao rezervni sustav. To znači da se za grijanje odnosno hlađenje u 100% iznosu koriste obnovljivi izvori energije (OIE). Sustav grijanja i hlađenja projektiran je na način da je moguće istovremeno jedan dio zgrade grijati, a drugi hladiti, ovisno o potrebi obzirom na orijentaciju zgrade. Svi prostori ventiliraju se prisilno. U prostorima spremišta knjiga, depozitnog spremišta, arhiva i sl. (prostori u kojima se nalaze knjige) održava se osim temperature i potrebna vlažnost. Ti prostori se griju, hlade, ovlažuju, odvlažuju i ventiliraju preko klima komora.
  Djelatnost

  Infrastruktura - ostalo

  Znanstveno-istraživačka infrastruktura

  Predviđeni izvori financiranja
  Vrijednost projekta€14.400.000,00
  Financiranje osigurano (%)
  Financiranje opisnoDo sada je u arheološka istraživanja, pripremu projektne dokumentacije i 1. fazu izgradnje (izgradnja dviju podzemnih etaža u roh bau stanje) i plaćanje komunalnih i vodnih doprinosa do sada uloženo blizu 34 milijuna kuna. Izrađeni su svi potrebni projekti za radove te je ishođena potvrda glavnog projekta (građevinska dozvola) 17. veljače 2015. godine te su putem javne nabave 11. lipnja 2015. odabrani izvođači radova izgradnje 1. faze „SKIMCO“. Izgradnja 1. faze (izgradnja dviju pozdemnih etaža) je u završnom stadiju.

  No nisu osigurana sredstva za izradu projektne dokumentacije za projekt opreme i unutarnjeg uređenja „SKIMCO“ te za dovršetak izgradnje zgrade (2. faza izgradnje), kao i za opremanje i uređenje interijera cjelokupne zgrade, za što je potrebno još cca 14,4 milijuna EUR (PDV uračunat).

  Mogućnost sudjelovanja u projektu
  Traži se investitor
  Traži se strateški partner

  Status pripreme projektne dokumentacije
  Stanje dokumentacijeDjelomična dokumentacija
  Za detalje molimo kontaktirati investicije@hgk.hr

  Nositelj
  NositeljSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
  KontaktRektorat
  Adresa: Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek
  Tel.: 031 224 102, 031 224 105
  Fax: 031 207 015
  E-mail: rektorat@unios.hr; sscitov@unios.hr
  www.unios.hr

  Ostale informacije
  Datum početka15.07.2015. započela je prva faza izgradnje za koju je osigurano financiranje i trenutno se nalazi u završnom stadiju. Druga faza izgradnje, za koju nije osigurano financiranje planira se započeti po osiguravanju sredstava za dovršetak druge faze izgradnje.
  Duljina projekta u mjesecima36 mjeseci
  Vrsta projektaJavni
  Za detalje molimo kontaktirati investicije@hgk.hr