Projekt Hortus Croatiae - Vrt Hrvatske
LokacijaDraškovec, Grad Prelog
Županija
 • Međimurska županija

  20
 • OpisProjekt uključuje izgradnju holističkog wellness i zdravstvenog naselja te proizvodnju zelene energije u nekoliko međusobno povezanih ili individualnih faza koje se mogu kombinirati prema interesu investitora. Osim izgradnje zatvorenog i otvorenog termalnog vodenog parka, spa objekata, specijaliziranih hotela itd., izgradit će se napredna geotermalna elektrana nove generacije, koja će koristiti vlastite geotermalne izvore, s kombiniranom proizvodnjom električne (18,6 MWe bruto) i toplinske (75 MWth) energije. Osim toga, projekt uključuje izgradnju specijaliziranog servisiranog naselja okruženog golf terenom kao i punionicu mineralne vode iz vlastitog izvora i stakleničku proizvodnju voća i povrća.
  Projekt je podijeljen u tri glavne faze i pripadajuće podfaze:
  FAZA 1:
  1a - Izgradnja napredne geotermalne elektrane;
  1b - Zatvoreni i otvoreni termalni zdravstveni i vodeni park s hortikulturalnim vrtovima;
  1c - Tropski vrtovi i staklenička proizvodnja biljaka i uzgoj ribe.
  FAZA 2:
  2a - Spa & MICE boutique hotel s 80 soba kategorizacije 4* s medicinskom poliklinikom;
  2b - 240 smještajnih jedinica u vilama i apartmanima te golf teren s 9 rupa. Postoji i opcija izgradnje apartmana s pružanjem usluga za stariju, ali aktivnu populaciju.
  FAZA 3:
  Punionica mineralne vode “Aqua Hortus”.

  Dva su društva uključena u razvoj projekta: Aqua Aera Terra (AAT) d.o.o. i AAT Geothermae d.o.o. (AATG). AAT d.o.o. je vlasnik 500.000 m2 urbaniziranog zemljišta te projekata razvoja zdravstvenog turizma, spa, tropskog vrta, punionice vode kao i nekretninskog i golf-projekta, dok je AATG d.o.o. vlasnik 75.000 m2 urbaniziranog zemljišta, geotermalnih izvora i projekta napredne geotermalne elektrane. Društva imaju različite vlasnike, ali međusobno usklađuju razvojne aktivnosti.
  Djelatnost

  Poljoprivreda

  Energetika - obnovljivi izvori energije

  Infrastruktura - turistička infrastruktura

  Zaštita okoliša

  Turizam


  Predviđeni izvori financiranja
  Vrijednost projekta€170.500.000,00
  Iznos opisno• Faza 1a (2015-2018.) = 27,5 milijuna EUR (povećanje kapaciteta elektrane u sljedećim fazama: dodatnih 52,5 milijuna EUR u 2018-2019.);
  • Faza 1b (2019-2020.) = 24,5 milijuna EUR;
  • Faza 1c (2020-2021.) = 14 milijuna EUR;
  • Faza 2a (2020-2021.) = 12 milijuna EUR;
  • Faza 2b (2022-2023.) = 37,5 milijuna EUR;
  • Faza 3 (2020-2022.) = 7,5 milijuna EUR.
  Financiranje sredstvima EU
  Financiranje opisnoProjekt elektrane AAT Geothermae je aplicirao na tenderu NER 300 za inovativna rješenja u području obnovljivih izvora energije Europske komisije, koja je odobrila bespovratna sredstva nagrade za inovativnost u iznosu od 14,7 milijuna EUR. AAT Geothermae aplicira za dodatna sredstva za razvoj vlastite inovativne tehnologije u sklopu EU programa InnovFin EDP i EEEF, dok će za razvoj zdravstveno – turističkog projekta „Hortus Croatiae”, društvo AAT d.o.o. aplicirati na ERDF i Interreg fondove. Dokumentacija za fondove za oba projekta je već pripremljena.
  Pripremljene su tehničke i financijske studije izvedivosti za projekt. Elektrana AAT Geothermae (faza 1a) je u izgradnji i ima osigurano financiranje jer su u projekt u 2017. godini ušli renomirani europski investitori. Projekt je krajem 2016. od strane Vlade RH uvršten na Listu strateških investicijskih projekata RH. Za sve ostale faze pripremljeni su kompletni investicijski programi i poslovni planovi. Uvjeti za njihovo financiranje su preliminarno dogovoreni s lokalnim i međunarodnim komercijalnim i razvojnim bankama.

  Mogućnost sudjelovanja u projektu
  Traži se investitor
  OstaloNositelj projekta traži potencijalne financijske / strateške investitore i partnere po sljedećim modelima: prodaja određenog udjela u društvu AAT d.o.o. i/ili AATG d.o.o., dokapitalizacija ili drugi oblici ulaganja (preferred equity facility ili mezzanine financiranje). Također je moguća i neka druga kombinacija kapitala i financijskih transakcija ukoliko takvu zahtijeva novi investitor. Investitori mogu ulagati u pojedinačno ili u oba društva istovremeno.
  Projekt će se realizirati u fazama i kombinacijama izvora financiranja čije je uvjete nositelj projekta dijelomićno već dogovorio s regionalnim i međunarodnim komercijalnim i razvojnim bankama.

  Status pripreme projektne dokumentacije
  Stanje dokumentacijePotpuna dokumentacija
  Za detalje molimo kontaktirati investicije@hgk.hr

  Nositelj
  NositeljAqua Aera Terra (AAT) d.o.o.
  KontaktAqua Aera Terra (AAT) d.o.o.
  Adresa: Draškovec, HR-40325 Draškovec, Zelena 1
  Tel: +386 2 787 7455 (recepcija)
  Fax: +386 2 787 6120
  e-mail: pv@aatg.energy

  Ostale informacije
  Datum početka2013/2014. godina
  Prve adaptacije i testni radovi na postojećem geotermalnom izvoru Draškovec-1 završeni su u siječnju/ veljači 2014., dok je u rujnu završena testna faza elektrane.
  Duljina projekta u mjesecimaProjekt se razvija i realizira po pojedinim fazama kako su prikazane u dinamici investiranja.

  Pojedine faze se planiraju izvoditi i paralelno, što će zavisiti od odluke su-investitora i načina konačnog zatvaranja financijske konstrukcije.
  Vrsta projektaPrivatni
  Za detalje molimo kontaktirati investicije@hgk.hr

  Vezane datoteke

  Image Hortus Croatiae.png.png

  Image Faza 1.3.jpg

  Image Faza 1.2.jpg